اصول طراحی ویلا
با پیشرفت تکنولوژی و رشد سریع زندگی صنعتی، جدایی افراد از محیط بکر و آرام طبیعت کم و بیش منجر به گسترش آشفتگی، افسردگی و خستگی روحی در جامعه شده است. علاوه بر آن افزایش جمعیت متمرکز شهری و وجود آلودگی های زیست محیطی، ناخودآگاه ایده داشتن باغ، باغچه و یا ویلایی خارج از محدوده شهری و در منطقه های خوش آب و هوا را در ذهن پر رنگ تر می کند. محیطی برای بهبود کیفیت زندگی و تسکین روحی شهروندان که اگر چه از فضای شهر فاصله دارد ولی می بایست از لحاظ امکانات، هم تراز ساختمان های شهری باشد و اصول طراحی ویلا در آن رعایت شود تا در مدت زمانی که افراد قصد استفاده از این مکان را دارند دچار محدودیت های غیر ضروری و مشکلات رفاهی نباشند.
از این رو باید نسبت به طراحی ویلا و باغ توجه ویژه ای صرف نمود، چه در قسمت طراحی فضای بیرونی و اطراف ویلا و چه در طراحی فضای داخلی، که قطعا نسبت به طراحی داخلی واحد های مسکونی متداول تفاوت هایی خواهد داشت.
طراحی داخلی ویلا:
وجود فضاهای بزرگ با سقف های بلند و استفاده از نور طبیعی محیط، شاید مهم ترین پارامترها در طراحی ویلا ی مطلوب باشد. هم چنین طراحی باید به گونهای انجام شود که علاوه بر اینکه دیوارهای پیرامونی به عنوان جدا کننده فضای داخلی و خارجی عمل می کنند، از قسمت هایی نیز دسترسی به فضای خارجی را به گونهای معمارانه و هنرمندانه فراهم سازند.
پیشنهاد: برای یک طراحی جذاب امروزی، استفاده از معماری دوبلکس و سقف های بلند اولین پیشنهاد است. در این مدل از طراحی فضا های عمومی و خصوصی برای استفاده راحت تر کاربران از یکدیگر جدا شده است.
استفاده از نور جنوب و وجود در های بازشونده کشویی بزرگ نیز، نکته بسیار مهمی است که میتواند در زمان عصرگاهی و غروب خورشید، فضای داخلی را به فضای خارجی متصل نموده و موجب افزایش سطح بهره وری نوری و نشاط ساکنان گردد.
طراحی خارجی ویلا:
پس از طراحی فضا های داخلی و توجه به الزامات و نیاز های یک ویلا نوبت به طراحی فضای خارجی می رسد. با توجه به این که هدف از استفاده از فضای بیرونی باغ و ویلا لذت بردن از فضای سبز و آب و هوای دلچسب است، طراحی این فضا می بایست به گونه ای انجام شود که حداکثر کارایی و رضایتمندی ساکنین را تامین نماید.
جانمایی صحیح المان هایی همچون آلاچیق، باربیکیو، به همراه آبنما ، و تونل طبیعت از مهم ترین بخش های طراحی Landscape یا چشم انداز ویلا می باشد.
در نظر گرفتن باغچه های گل کاری شده و فضای سبز کافی، چیدمان درست درختان و انتخاب صحیح نوع پوشش گیاهی منطبق با محیط، تأثیر مهمی را در زیبایی فضای ویلا و تبدیل شدن آن به یک مکان چشم نواز و فرحوی بخش بر جا می گذارد.
ویژگی های طراحی برتر:
استفاده از تکنولوژی های روز دنیا در زمینه تأمین برق مصرفی از طریق سلول های خورشیدی، تأمین آب گرم مصرفی از طریق آبگرمکن های خورشیدی، مجهز کردن فضای خارجی به آبیاری قطرهای و هوشمندسازی آن، تجهیز کل فضاها به سیستم های امنیتی و قابلیت کنترل از راه دور از مواردی است که ویلا، باغ یا باغچه ساخته شده را دارای مزیت رقابتی می نماید، از سوی دیگر نورپردازی جذای و کاربردی محیط داخل و خارج و همچنین نورپردازی بین گیاهی و استفاده از سیستم های هوشمند در این زمینه نیز از مهم ترین عوامل برتری طراحی سازه نهایی بر رقیبان خود خواهد بود.
جمع بندی اصول طراحی ویلا:
به طور کلی طراحی فضاهای اسکان موقت تفریحی نظیر باغ و ویلا باید لوکس، چشم نواز و در عین حال کاربردی و مقبول باشد تا شرایط برای استراحت و تفریح مسافران و ساکنان به بهترین نحو مهیا شود.
« روند طراحی و اجرای باغ و ویلا »
ثبت ابعاد زمین
توجه به جهت طلوع و غروب خورشید
جانمایی ساختمان ـ زمین بازی ـ آبنما ـ استخر و کلیه فضاهای مورد نیاز
طراحی راه های ارتباطی مناسب بین فضاها
طراحی داخلی فضای ساختمان با توجه به میزان نورگیری، ارتفاع طبقات و کاربردهای مد نظر
انتخاب نوع متریال مصرفی درفضاهای داخلی و خارجی
پیشبینی تأسیسات مورد نیاز به شرح زیر :
۱ـ سیستم سرمایش مناسب
۲ـ سیستم گرمایش مناسب ترجیحاً با استفاده از سیستم خورشیدی و گرمایش از کف
۳ـ آبیاری قطرهای هوشمند
۴ـ سیستم ایمنی مناسب
۵ـ پمپ و موتورخانه و جانمایی آن
۶ـ نورپردازی هوشمند جهت امنیت و بازده بیشتر
۷ـ اتاق سرایداری
۸ـ انبار جهت وسایل باغداری